Vaikų stovyklos vasaros metu - kas, kaip, kodėl?

Vaikų stovyklos - kodėl jos naudingos?

Tėvams kyla klausimų, kokia nauda iš vasaros stovyklos, ypač tokios, kurioje ne tik pramogaujama, bet ir mokomasi. Nauda vaiko vystymuisi yra didžiulė. Aptarsime pagrindinius teiginius, kodėl verta vaiką išleisti į dienos vasaros stovyklą.

 

Perkuria ir panaikina etiketes

Eidami į mokyklą vaikai dažniausiai visus metus priskiria save vienai ir tai pačiai grupei: muzikantų, pramuštgalvių, sportininkų, tyliųjų ir t.t. Klasės draugai vieni kitiems prilipdo etiketes, bet jos ne visada atitinka vaiko esybę, o etikečių sunku atsikratyti. Stovykla yra nauja vieta su naujais vaikais, kurie nepažįsta Jūsų vaiko. Tokioje aplinkoje vaikas gauna progą perkurti save, išbandyti kitokį elgesį, atskleisti savo pomėgius ir gabumus ir nesulaukti priekaištų. Tad stovykla yra vieta leidžianti atsiskleisti draugiškų bendraminčių būryje.

 

Vaikas įgis unikalų pomėgį

Ne visos mokyklos siūlo įdomias informacinių technologijų pamokas, o dar mažiau – robotikos. Tad stovykla yra puiki vieta, kurioje vaikas gali pagilinti jam įdomias žinias. Tai suplanuota veikla visą dieną. Robotika yra integruoto mokslo sritis, tad žinios įgytos čia pravers ir kitose srityse. Be to niekada negalite žinoti, kada hobis taps kažkuo daugiau.

 

Gilesni įgūdžiai

Intensyvi stovykla (nesvarbu ar tai būtų jojimas, krepšinis, šachmatai ar robotika) leidžia pagilinti žinias, bei ateityje jas lengviau pritaikyti. Be to programos dažnai ruošiamos taip, kad keltų iššūkius, būtų įdomios ir kviestų vaikus kurti naujus atsakymus, derinius, konstrukcijas. Patobulėjęs stovykloje vaikas jausis drąsiau ir kitose srityse.

 

Naujo tipo draugystė

Vaikai dažnai susidraugauja su tais, kurie yra šalia. Kaimynai, klasės draugai, tėvų draugų vaikai. Stovykloje vaikai gali patiri kitokią draugystę – draugystę per pomėgį, kai naujas pažįstamas „kalba ta pačia kalba“. Juk ir mes, suaugusieji, puikiai žinome, kaip smagu rasti bendraminčių, su kuriais galime pasidalinti mintimis apie savo hobį. Be to tokios pažintys išplečia pažįstamų žmonių tinklą ir jie gali būti naudingi kartu rengiant projektą, o gal net kuriant savo verslą.

 

Proto stimuliacija ir fizinis aktyvumas

Mūsų dažnai klausia – ar robotikos stovykloje vaikai tik sėdės prie kompiuterių, konstruos ir programuos? Žinoma ne! Visos stovyklos organizuojamos taip, kad aktyvi veikla keistų smegenų darbą ir atvirkščiai. Priklausomai nuo grupės yra parenkami aktyvūs žaidimai ir pramogos. Tad pasidarbavę prie roboto, vaikai keliaus mankštinti kojų į lauką.

 

Nepriklausomybė ir įgalinimas

Jei pirmą kartą leisite vaiką į stovyklą – jums turbūt šiek tiek neramu. Vaikui galbūt irgi, tačiau jam tai tuo pačiu naujas iššūkis, kuris leis vystyti nepriklausomybės jausmą. Būdamas be tėvų ir giminaičių šalia, vaikas pats turės priimti sprendimus (ar plauti rankas prieš valgį, kaip elgtis sutrukdžius testavimą ir t.t.), o tai suteiks jam pasitikėjimo savimi ir naujos patirties. Be to vaikai dalinasi idėjomis ir patarimais tarpusavyje ir taip tikrina kitų žmonių patikimumą.

 

Pasitikėjimo augimas

Kiekvienas stovyklos vadovas yra suinteresuotas mokinio pasiekimų pagerinimu. Programos kuriamos taip, kad būtų įdomios, su iššūkiu, tačiau įgyvendinamos. Nesvarbu tai krepšinis, futbolas, programavimas ar tenisas – net jei vaikas stovykloje naują sritį išbando pirmą kartą, visa aplinka skatina džiaugtis rezultatais ir siekti jų pagerinimo. Diena iš dienos dirbdamas su tomis pačiomis priemonėmis vaikas gilina žinias, įgauna patirties ir stovyklą užbaigia žinodamas, kad joje jis gali pasirodyti gerai. Tai įkvepia labiau pasitikėti savimi.

 

Nevaržoma kūryba

Techninė kūryba yra lygiai tokia pati įdomi, kaip ir kitos kūrybos rūšys. Perpratę robotikos pagrindus galite sumeistrauti beveik bet ką. Konstravimas jau savaime yra kūrybiškas procesas, kurio metu vaikai gali leisti savo fantazijai laisvai pasireikšti. Tačiau nepalikime nuošalyje ir programavimo – perpratę dėsnius jie gali sukurti itin įdomius problemų sprendimus. O svarbiausia jų sprendimai nėra kritikuojami, vaikai nėra vertinami pažymiais kaip mokykloje, todėl jie dirba daug kūrybiškiau, nes nebijo „susikirsti“.

 

Bendrumas ir aplinka

Šis punktas galima sakyti apima visus aukščiau paminėtus: užsiimdamas kūrybiška veikla būryje žmonių, kurie turi tokius pat pomėgius, kur yra paskatinamas, jam padedamas pasiekti rezultatas, priklausomumo grupei jausmas. Visi šie dalykai padeda jūsų vaikui augti kaip asmenybei.

 

Linksmybės

Net ir teisės stovykloje nebūtų įmanoma visą dieną išbūti rimtiems. Tačiau stovykloje turi būti smagu ir bendrą gerą nuotaiką kuria visi stovyklautojai ir vadovai. Linksmi klausimai, užduotėlės, kurių metu yra paslėpta linksma klasta, gera nuotaika, bendravimas kaip su lygiais - visa tai kuria draugišką ir linksmą stovyklos atmosferą.

Stovyklos privalumų yra daug, tad jei svarstote kaip išsirinkti geriausią – peržvelkite dar kartą mūsų punktus ir įvertinkite svarbiausius. Mes, Robotikos akademijoj, dirbame, kad vaikai po dienos parsineštų pačius geriausius įspūdžius. Jei norėtumėte pasižiūrėti siūlomas programas – peržiūrėkite jūsų mieste siūlomas stovyklų programas.

<- Grįžti atgal į naujienas
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram